Inspor.gr Αθλητική Πύλη της Ημαθίας – Εμφάνιση άρθρων βάσει ετικέτας: ΣΧΟΒ

| |

Του Νίκου Τσιαμούρα

Οι ορειβάτες  ξεκίνησαν από την Βέροια περιπλανήθηκαν στα μονοπάτια του Μαίναλου και του Ερύμανθου, λούσθηκαν στα δροσερά νερά  του ποταμού Νέδα. Αχαιοί, Ίωνες και Δωριείς.

 Γνώρισαν τις αρχαίες πολιτείες της Πελοποννησιακής γης, Σπάρτη, Κόρινθος, Άργος. Προσκυνητές στα κλέφτικα ταμπούρια, στα λημέρια των αγώνων της λευτεριάς του 1821.

Ο θόρυβος της πόλης έμεινε πίσω τους, ξημερώματα  Σαββάτου έφυγαν από την Βέροια, μια παρέα 7 ατόμων που στην πορεία μεγάλωσε,  11 ορειβάτες.

Άρχηγός ο Μίλτος και προορισμός  η  Πελοπόννησος, το όρος Μαίναλο.

Βέροια – Λαμία – Μπράλος – Άμφισσα- (τα ιστορικά Σάλωνα) – Αντίρριο- Πελοπόννησος. Διαδρομή πανέμορφη,  ονειρεμένη.

Περάσανε το χάνι της Γραβιάς  χτισμένο όπως και τότε που ο Οδυσσέας Ανδρούτσος το 1822 σταμάτησε τον στρατό  του Ομέρ Βρυώνη.

Απομεσήμερο και η Πελοπόννησος διαγράφεται μπροστά τους. Συγκρούσεις πολεμικές. Πελοποννησιακός πόλεμος και Ελληνική επανάσταση. Γνώρισε διάφορους κατακτητές,  Ρωμαίοι, Φράγκοι, Οθωμανοί

Από τον Παυσανία τον αρχαίο περιηγητή που επισκέφτηκε την Αχαϊα μαθαίνουμε ότι πρώτοι οικιστές εμφανίζονται οι Πελασγοί από την εποχή του χαλκού τον 22ο αιώνα π.Χ.

Το 1400 π.Χ. εμφανίζονται οι Ίωνες της Αττικής και 300 χρόνια αργότερα το 1100 οι Δωριείς.

Η Πελοπόννησος πήρε το όνομα της από τον Πέλοπα γιο του βασιλιά της Λυδίας Ταντάλου, ήρθε από την Πίσα της Ίλιδας και με το γρήγορο άλογο του κέρδισε την Ιπποδάμεια , κόρη του τοπικού  βασιλιά Οινόμαου.

Κυριάρχησε και έδωσε σε ολόκληρη την περιοχή την κάτω του Ισθμού το όνομα του, Πελοπόννησος.

Αφήσανε την ολοζώντανη πόλη της Τρίπολης  ( χτισμένη σε υψόμετρο 660 μέτρων) και συνεχίζουν……..

Η πρώτη αναφορά στο όνομα  της πόλης γίνεται το 1467.

Σύμβολο της επανάστασης, η ηρωική Τριπολιτσά του Κολοκοτρώνη  και του 1821.

Η προϊστορία της Αρκαδίας χάνεται μέσα στο χρόνο με μυθολογίες και αναφορές που αντανακλούν σε ένα βαθμό την άγνωστη ιστορία αυτού του τόπου. Ο Άτλαντας θεωρείται γενάρχης της Αρκαδικής θεογονίας.

Κόρες του η Μαία που γεννάει  τον Ερμή στη σπηλιά της Κυλλήνης, η Ταϋγέτη τον Λακεδαίμονα, η Κελαινώ τον Λύκο.

Από την Τρίπολη αρχίζει η όμορφη περιπέτεια της ανακάλυψης της Αρκαδίας.  Ένα υπέροχο δάσος κεφαλληνιακής ελάτης τους υποδέχεται και μαζί με συστάδες δρυών, πρίνων, τραχείας και μαύρης πεύκης, σφενδάμων, κέδρων και κάθε μορφής μακίας βλάστησης, αποτελεί το υπόβαθρο μιας πλούσιας μυκοχλωρίδας. Η χλωρίδα συμπληρώνεται από μεγάλη ποικιλία ποωδών φυτών και λουλουδιών στα οροπέδια και στις κορυφές, που ιδιαίτερα την άνοιξη δίνουν πανέμορφους  χλοοτάπητες με σπάνιες φυσικές συνθέσεις.

Μέσα και γύρω από τα βουνά του Πάνα που τα ειδυλλιακά του τοπία υμνήθηκαν από τον Γκαίτε και τον Πουσέν, ξεδιπλώνεται η ιστορική διαδρομή δεκάδων αιώνων ελληνικής ιστορίας.

Οι Αρκάδες κατάγονται από τον Αρκάδα, γιο του Δία και της νύμφης Καλλιστούς, κόρης του Λυκάωνα.

Ανεβαίνουν τις στροφές του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί στο καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου της Τρίπολης.

Βρίσκονται στο Μαίναλο, στην ψυχή της Αρκαδίας. Στις κορυφές του περπάτησαν θεοί και ήρωες. Στα φαράγγια του κρύβονται ανείπωτης  ομορφιάς  περάσματα σχεδόν αλλόκοσμα.

Στο βουνό περιπλανήθηκαν αρχαίοι σοφοί, μύστες και μάντεις.

Οι ιερείς του Δία και οι ακόλουθοι του Πάνα, οι αφοσιωμένες στο Διόνυσο Μαινάδες και οι ευλαβείς μοναχοί της ορθοδοξίας, όλοι άφησαν το χνάρι τους σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

 Προσκυνητές στα κλέφτικα ταμπούρια στα λημέρια των αγώνων της λευτεριάς. Δεν υπάρχουν απρόσιτες κορυφές  για αυτούς να κατακτήσουν ούτε δυσπρόσιτες πλαγιές να ορειβατήσουν..

Το Μαίναλο το τραγούδησε ο Βεργίνιος, ο Οβίδιος ο Γκαίτε και ο Σίλλερ. Από εδώ πηγάζει ο Αλφειός. Ορμητικός και πλούσιος διασχίζει την αρκαδική γη  και χύνεται στο Ιόνιο πέλαγος, κατά τον Στράβωνα  το ποτάμι ονομάστηκε Αλφειός επειδή θεράπευε την λέπρα.

Γιος  το Ωκεανού, λατρευόταν από τους θνητούς ως θεός της γονιμότητας, η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του. Ερωτεύθηκε  μάταια την Αρτέμιδα και στη συνέχεια την νύμφη Αρέθουσα η οποία θέλοντας  να τον αποφύγει έφυγε για την Ορτυγία και μεταμορφώθηκε σε πηγή.

Τότε ο Αλφειό έγινε και αυτός ποτάμι για να περάσει στη θάλασσα και να ενωθεί με τα νερά του μεγάλου του έρωτα.

Φθάσανε στον χώρο κατασκήνωσης, κατασκηνώνουν, δωμάτιο με θέα οι γύρω βουνοκορφές.

Σουρουπώνει και από εδώ ψηλά ρουφάνε αχόρταγα το πανόραμα που αναδύεται μπρος τα μάτια τους.

Ο δείπνος και οι εορταστικές εκδηλώσεις  μόλις άρχισαν.

Με ζεστό τσάι από το Μαίναλο η πορεία στο βουνό ξεκίνησε. Το ξημέρωμα τους βρίσκει στο μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή, η ανατολή ταλαντεύεται λάμποντας σαν ουράνια δαντέλα και να φωτίζει αυτούς και τις γραμμές των βουνοκορφών. Ορειβατούν για περισσότερο από μια ώρα,  πλησιάζουν στην κορυφή

Φθάσανε στην κορυφή, θέα απεριόριστη.

Τριγύρω, δεκάδες κορυφές και χαράδρες με εκατοντάδες ορεινοί λειμώνες και οροπέδια δίνουν ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο.

Πήραν τον δρόμο της επιστροφής  για την Βυτίνα. Καταφύγιο και ορμητήριο για τις επόμενες ημέρες.

Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα , πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Αρκάδες. Σημαντικές αρχαίες πόλεις, ο Ορχομενός, η Μαντινεία, η Τεγέα και η Υψούς.

Βαλτέτσι, Στεμνίτσα, Ζιγοβίστι, πρωτοστάτησαν στην επανάσταση του 1821.  Το απόγευμα στο κατάφυτο χωριό της Βυτίνας ο καφές πίνεται ευχάριστα ανάμεσα σε πεύκα , έλατα και καστανιές.

Ιδρύθηκε μετά τη διάλυση της αρχαίας πόλης ΄΄ Μεθύδριο΄΄. Το όνομα της προέρχεται από τη λέξη ΄΄ Βυθός΄΄ επειδή αρχικά ήταν χτισμένη σε λεκάνη ανάμεσα σε λόφους. Λατρευόταν η θεά Δήμητρα και ο Ίππιος Ποσειδώνας.

Το πρωινό της Δευτέρας τους βρίσκει να ορειβατούν  στις  άνυδρες και απότομες πλαγιές  του όρους Ερύμανθου. Ο βασιλιάς της Αρκαδίας είχε ένα απόγονο που ονομαζόταν Ερύμανθος. Η Αφροδίτη τύφλωσε τον Ερύμανθο γιατί τον είδε να κάνει μπάνιο με τον Άδωνη, ο Απόλλωνας για να εκδικηθεί την Αφροδίτη μεταμορφώθηκε σε αγριόχοιρο και σκότωσε τον Άδωνη.

Στην αρχαιότητα θεωρούνταν τόπος διαμονής της Αρτέμιδος και του Πάνα. Δίδυμος αδελφός του ο Αρκάδας. Είναι ο τραγοπόδαρος σαματατζής θεός των βουνίσιων νερών, πνεύμα του ελεύθερου φυσικού χώρου, θεός της ζωής, του γλεντιού και των βοσκών.

Βρίσκονται στην κορυφή Προφήτης Ηλίας, υψόμετρο 2184μ. Επιστροφή στα αυτοκίνητα μετά από μια τετράωρη δυνατή πορεία.

Η κατάβαση για τον Λούσιο ξεκινά από τη γέφυρα της Καρύταινας. Το ποτάμι με πολύ λίγο νερό έως καθόλου τους απογοητεύει. Περάσματα και εμπόδια συναρπαστικά τους χαρίζουν μια μοναδική εμπειρία. Το ποτάμι συνεχίζει την πορεία του και χύνεται στον Αλφειό.

Η επόμενη ημέρα τους αφήνει κατάπληκτους από αυτή την ανεπανάληπτη ομορφιά της φύσης. Το ποτάμι της Νέδας.

Το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδος. Πηγάζει από το όρος Λύκαιο.

Βράχοι απόκρημνοι, καταρράκτες φαράγγια, χαράδρες αλλά και δροσερά πλατώματα με ψηλή βλάστηση από καλαμιές, ψηλά πλατάνια και λεύκες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Η Νέδα ήταν νύμφη, θεότητα των νερών.

Όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, στο Λύκαιον όρος, εμπιστεύθηκε την ανατροφή του στη Νέδα και σε άλλες  δυο νύμφες.

Οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, η πλούσια βλάστηση με τα πλατάνια και τις αγριοβελανιδιές, τις συκιές και τα πουρνάρια τους ταξιδεύουν.

Οι επιβλητικοί βράχοι, οι τεράστιες ποταμίσιες πέτρες με τα ανοιχτοπράσινα νερά κάνουν  το φαράγγι της Νέδας μια αληθινή πρόκληση αλλά και μια μοναδική απόλαυση. Δεν αντέχουν την πρόκληση και σε λίγο λούζονται στα δροσερά νερά μιας φυσικής πισίνας.

Το ταξίδι στην Πελοπόννησο πήρε τέλος με επιτυχία.

Έξι  ημέρες  βάδισαν στα μονοπάτια που χάραξε ο μόχθος του παλιού αγωγιάτη, στα ίχνη των αρχαίων δρόμων που ο Παυσανίας 60 γενεές  μας εξιστορεί.

Δρασκέλισαν ποταμούς και πέτρινα γεφύρια, μοναδικές εικόνες, ατέλειωτες και αλλεπάλληλες εναλλαγές τοπίου θα μείνουν χαραγμένες; στη μνήμη τους.

Το Μαίναλο στέκεται φρουρός και πάντα μας καλεί με το θρόισμα του σε μαγεμένες διαδρομές.

Υ.Γ Εμείς τον Σεπτέμβριο συνεχίζουμε….. με  Όλυμπο, Γκαμήλα, Καμβούνια όρη.

 Για τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας

Τσιαμούρας Νκόλαος

Προηγούμενες

Με τον ΣΧΟΒ στο όρος Μπούρινος

Επόμενη