Επιμορφωτικά σεμινάρια κολύμβησης

| |

Ο Σχολικός σύμβουλος Φ.Α. Κων/νος Μπουζιώτας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της Δ/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, διοργάνωσαν δύο τρίωρα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους Eκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης του Ν. Ημαθίας με θέμα τη Διδασκαλία της Κολύμβησης στο Σχολείο – Υποδειγματική Διδακτική Ενότητα.

Η Ελλάδα, μια χώρα με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών, παρουσιάζει, δυστυχώς, το φαινόμενο της μεγάλης συχνότητας των πνιγμών – κυρίως κάθε καλοκαίρι – με βασική αιτία την έλλειψη κατάλληλου συστήματος εκπαίδευσης των μαθητών/τριών στην κολύμβηση  που θα τους δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες στο νερό από μικρή ηλικία υπό την καθοδήγηση ειδικού εκπαιδευτή. Ευτυχώς, η πολιτεία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα, εντάσσοντας την Κολύμβηση στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών τόσο του Δημοτικού Σχολείου όσο και του Γυμνασίου.

Σκοπός, λοιπόν, των σεμιναρίων ήταν, μεταξύ άλλων, κυρίως η ευαισθητοποίηση και παρακίνηση των Ε.Φ.Α., ώστε να υλοποιήσουν προγράμματα εκμάθησης της κολύμβησης στο σχολείο τους, τα οποία μελλοντικά θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη μείωση των πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων και γενικότερα στην αντιμετώπιση καταστάσεων στο υγρό στοιχείο.

Οι επιμορφωτικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 4/09/2012, ημέρα Τρίτη, και στις 7/09/2012, ημέρα Παρασκευή, από 10.00 έως 13.00, στους άρτια εξοπλισμένους χώρους των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και του Ναυταθλητικού Κέντρου «Ναυτίλος» αντίστοιχα. Συμμετείχαν 34 Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής της Π/θμιας και 25 της Δ/θμιας. Έπειτα από μία πολύ σύντομη  θεωρητική ενημέρωση στο άθλημα της κολύμβησης, ακολούθησε το πρακτικό και βιωματικό σκέλος της ημερίδας που περιλάμβανε : Προετοιμασία κολυμβητικής ενδυμασίας, επίσκεψη στην τουαλέτα, χρήση ντους (ρουτίνα προετοιμασίας), είσοδο στην πισίνα, ασκήσεις εξοικείωσης, αναπνοών (με ανοιχτά μάτια), επίπλευσης (πρόσθια-ύπτια θέση), προώθησης (σχολικό κολύμπι), βύθισης (τεχνική αποσυμπίεσης), ναυαγοσωστικής, παιγνίδια στο νερό, έξοδο από την πισίνα, ντους, ντύσιμο, φρούτο.

Στην ημερίδα ήταν προσκεκλημένοι και δίδαξαν οι Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Νταμπάκης Βασίλειος, Μυσαηλίδης Κωνσταντίνος, Δρ. Νικοδέλης Θωμάς και Χασιώτου Αναστασία.

Ευχαριστούμε όλους τους εισηγητές των οποίων η εξαίσια διδακτική πρακτική εμπειρία, σε συνδυασμό με την επιστημονική τους κατάρτιση στο αντικείμενο της διδασκαλίας της κολύμβησης, συνέβαλε τα μέγιστα στην επιμόρφωσή μας και ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη και εξόχως ευεργετική για το απαιτητικό μας διδακτικό έργο. Επίσης, ευχαριστούμε και τη Διοίκηση των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας και του Ναυταθλητικού Κέντρου «Ναυτίλος» για την παραχώρηση των αθλητικών τους εγκαταστάσεων. 

Προηγούμενες

Σε ημερίδα στην Αλεξάνδρεια ο Νηρέας

Ξεκίνησε προπονήσεις ο Νηρέας

Επόμενη